Hvad er en ligusterhæk? Og hvad er fordelene og ulemperne ved denne hæk?

Ligusterhække (Ligustrum ovalifolium) er kendt for deres rige, ovale grønne blade og masser af sarte hvide blomster, der blomstrer om sommeren og tiltrækker sommerfugle og bier. Når først den er etableret, er Ligustrum ovalifolium næsten en permanent stedsegrøn hæk, men nogle bladfald kan forekomme om vinteren.

En ligusterhæk er populær for sit tætte løv, der ikke kun giver privatliv, men også beskytter mod forurening, når den dyrkes som en formel hæk, hvilket gør den perfekt til by- eller forstadshaver. Denne robuste busk vokser relativt hurtigt – omkring 12 tommer (30 cm) om året – og vokser godt under de fleste forhold, undtagen på særligt våde steder. Liguster er også velegnet til kystnære steder, selvom du kan observere noget afløvning om vinteren.

Som et alternativ til den almindelige ligusterhæk er der den gyldne liguster, som har samme vane, men mere farverigt løv, og den vilde liguster, med smalle blade og et løsere vækstmønster. Liguster var oprindeligt navnet på den europæiske semi-stedsegrønne busk Ligustrum vulgare, som er meget brugt til privatlivshække.

Fordele ved ligusterhække
Ud over at være æstetisk tiltalende, er der flere praktiske grunde til at overveje at tilføje ligusterhække til din have.

Landskabselement
Ligusterhække danner et slankt og klassisk landskab, når de er fuldt udvoksede og regelmæssigt vedligeholdt. Det er den perfekte plante til at fylde rummet i din have med frodige grønne blade.

Blomstrer hvert år
Ud over det frodige grønt blomstrer en portugisisk laurbær smukke og velduftende hvide blomster sidst på foråret og forsommeren.

Vokser højt for privatlivets fred
Modne ligusterhække kan blive mere end 3 meter høje. Nogle husejere beskærer knopperne, før de vokser så højt, mens andre bruger plantens højde til afsondrethed og privatliv.

Kan bruges i stedet for et hegn

Ligusterhæk er ikke kun høje, men også brede: En ligusterhæk kan være op til 2 meter bred. Alene denne plantes størrelse gør den til et godt alternativ til et espalier, hvis du planter en række hække side om side.

Ulemper ved ligusterhække
På trods af alle fordelene er der nogle ulemper ved ligusterhæk, som du bør overveje, inden du planter dem i din have.

Selvom de er så populære, er alle dele af ligusterplanten giftige for mennesker og de fleste dyr, herunder husdyrhunde og -katte. Heldigvis skal dit kæledyr spise stykker af planten i store mængder for at være dødeligt, men selv at spise et blad eller en blomst kan føre til mave- og tarmproblemer.

Bedst egnet til varmere klimaer
Ligusterhække egner sig bedst til varmere klimaer, hvor de kan være grønne og frodige året rundt. Ligusterhække er semi-stedsegrønne buske, hvilket betyder, at de ikke forbliver hele året rundt i køligere klimaer. I koldt vejr vil nogle blade sandsynligvis falde, så hækken ser bar ud en del af året.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *